Goochelen en zelfvertrouwen
Op veel scholen krijgen kinderen les in sociale vaardigheden. Hiermee proberen ze de kinderen niet alleen de omgangsvormen met elkaar aan te leren (zeker positief ter bestrijding van pesten) maar ook het zelfvertrouwen te vergroten. Britse onderzoekers van de Hertfordshire University stelden zo’n tien jaar geleden al dat goochelen hierbij enorm werkt. Eigenlijk stelden ze zelfs dat goochelen een vak op school zou moeten worden! Maar waarom dan?
Prijzen aanvragen Contact opnemen
Als eindelijk iets lukt….
Stel, je bent stil en verlegen. Je durft niet in het middelpunt van de belangstelling te staan, dus een toneeloptreden zit er voor jou niet in! Krijg je dan opeens een simpele truc voorgeschoteld die je goed leert te beheersen, zal je enthousiast worden. Daardoor is het makkelijker om deze trucs aan anderen te laten zien. Deze leuke ervaring geeft je zelfvertrouwen waardoor je best nog een truc wilt leren. Iets moeilijker deze keer? De opwaartse spiraal is zo goed te bereiken. Een goede leraar weet deze ervaring door te trekken naar andere bezigheden, zoals bijvoorbeeld een presentatie geven in de klas of toch die uitvoering op toneel. De positieve aandacht die de kinderen krijgen bij hun goocheloptreden zetten ze om in een positiever beeld van zichzelf. Natuurlijk eerst voor hun eigen familie, dan voor de klas, dan voor…. Met elke leuke ervaring zegeviert het vertrouwen!
Goochelcursussen
Overigens waren de conclusies van deze geleerden niet helemaal verrassend. Al langer worden er therapieën aangeboden waarbij goochelen gebruikt wordt. Een leuke goochelclub kan voor een kind met een rugzakje een heerlijke afleiding zijn en door het plezier ook zijn of haar zelfvertrouwen vergroten. Met deze workshops verbetert niet alleen dat zelfbeeld, maar ook de sociale vaardigheden en zelfs de motoriek kan een positieve boost krijgen. Natuurlijk leer je ook jezelf te presenteren, want daar valt of staat een goede truc toch mee. Je kunt je wel afvragen of goochellessen dan wel klassikaal aangeboden moeten worden. Want lukt het jou niet meteen en hebben de anderen wel meteen de slag te pakken? Precies, dan werkt het juist andersom, helaas.
En het vertrouwen van de echte goochelaar?
Ook voor de beginnende goochelaar geldt: begin eenvoudig. Gaan deze trucs je goed af, dan kies je voor een graadje moeilijker. Hiermee geef je jezelf de kans om met plezier het goochelvak onder de knie te krijgen! En daarmee zal je dus steeds meer trucs aandurven en met steeds meer plezier op het podium staan.
En voor de doorgewinterde goochelaar? Tja, daar kunnen we natuurlijk kort over zijn. Een goochelaar zonder zelfvertrouwen zal niet echt ver komen. Je zal toch zeker moeten zijn van de trucs die je uitvoert en deze zonder aarzelen moeten neerzetten. Daarbij zal je in het middelpunt staan van de aandacht. En niet te vergeten zal je ook uit moeten stralen dat je het vooral leuk vindt! Het publiek verwacht immers waar voor zijn geld. Maar ja, als je zoveel goochelt, dan moet het wel goed zitten met dat zelfvertrouwen, afgaande op die Britse onderzoekers…
Zelf meer vertrouwen nodig?
Een leuke goochelworkshop kan ook voor jou dus wonderen doen. Of maak er gewoon een gezellige boel van met een stel vriend(inn)en. Want een gezellige workshop op zich doet je al goed, toch?!