Leuke weetjes over goochelaars
Een goochelaar kan kunsten vertonen die op het eerste gezicht onmogelijk lijken. Hij is vliegensvlug met zijn handen en vingers en kan daardoor anderen het idee geven dat er iets gebeurt wat in werkelijkheid niet plaatsvindt of andersom. Hij creëert als het ware een illusie. Het beroep goochelaar is niet eenvoudig, je kunt niet zomaar besluiten het te worden. Het vergt jaren van intense oefening om anderen echt professioneel om de tuin te kunnen leiden terwijl ze op je vingers staan te kijken. Natuurlijk heeft een goochelaar de beschikking over een trukendoos waar zijn toeschouwers zich niet van bewust zijn. Een goochelaar is namelijk niet alleen vliegensvlug, hij heeft ook geleerd om te manipuleren, communiceren en insinueren op zo’n manier dat zijn publiek iets anders verwacht dan wat daadwerkelijk plaatsvindt.
Prijzen aanvragen Contact opnemen
Welke soorten goochelaars zijn er?
Er zijn verschillende soorten goochelaars. Zo heb je goochelaars die ontzettend handig zijn met hun vingers en handen en je daarmee om de tuin leiden. Er zijn illusionisten die onderwater-acts of verdwijn- en doorzaag-trucs uitvoeren. En verder zijn er nog de mentalisten, die aan de hand van jouw gedrag en uiterlijk exact kunnen voorspellen hoe jij gaat reageren. Veel goochelaars zijn ook deels illusionist. Daarnaast zijn er goochelaars die zich hebben gespecialiseerd in het optreden voor bedrijven, goochelen voor kinderen, tafel-goochelen of straat-goochelen met bijvoorbeeld een leuke clowns-act erbij. Ook bestaan er zogenaamde close-up goochelaars, die goocheltrucs opvoeren waar jij met je neus bovenop staat.
Hoeveel goochelaars zijn er in Nederland?
In Nederland zijn rond de twaalfhonderd goochelaars actief bezig met hun hobby of hun beroep. In België ligt dat aantal wat lager. Vaak zijn goochelaars aangesloten bij een landelijke vereniging. In Nederland is dat de NMU: de Nederlandse Magische Unie. Veel plaatselijke verenigingen zijn aangesloten bij het NMU. Deze verenigingen richten zich op zowel jongeren als volwassenen. Soms bestaan er ook specifieke jeugdafdelingen bij een goochelclub. Daar leren kinderen nieuwe trucs uit te voeren en hun technieken te verfijnen. Er worden ook regelmatig workshops gegeven waar kinderen kunnen oefenen met optreden. Voor volwassenen zijn er natuurlijk ook diverse verenigingen waar flink geoefend kan worden. Voor hen worden ook regelmatig lezingen georganiseerd.
Zijn er ook vrouwelijke goochelaars?
Natuurlijk kent Nederland (en België) ook vrouwelijke goochelaars, maar het zijn er niet veel, ongeveer vijftig. Over het algemeen zijn dat vrouwen van boven de dertig jaar, meisjes die goochelen kom je minder vaak tegen. De meeste vrouwen die goochelen doen dat echt beroepsmatig, voor mannen blijft het relatief gezien wat vaker een hobby. Vrouwen doen vaak meer dan alleen goochelen, ze voeren ook sneller andere acts uit tijdens hun optredens, zoals comedy, jongleren, dansen en zingen. Vaak zijn ze lid van de Dutch Magical Society, waar kleinkunst centraal staat naast goochelen. Vrouwen treden over het algemeen vaker op met een partner of in een team, met zowel een man of een vrouw.
Wat voor goochelaar is Alex Buijk?
Alex Buijk is een goochelaar die voornamelijk optreedt voor bedrijven en particuliere feesten voor volwassenen. Tijdens beurzen, bedrijfsfeesten, zakelijke diners maar ook bruiloften, jubilea en themafeesten voor particulieren laat hij graag zijn goochelkunsten zien. Hij werkt zowel dicht bij zijn gasten als close up goochelaar en tafelgoochelaar als veraf in de vorm van een theatershow. Alex geeft bovendien workshops waarin volwassen de geheime kneepjes van het goochelvak gaan ontdekken.