Wist jij dat de goochelkunst al eeuwenlang bestaat? Volgens sommigen zelfs zolang als de mens oud is. Ook lang geleden waren er al mensen die vliegensvlug trucs uithaalden met hun vingers en diverse attributen. De bekende truc van de bekers met de balletjes die je ook nu bij straat-acts kunt zien is gevonden op tekeningen van eeuwen vóór onze jaartelling. Ook toen vond men het al fascinerend een schouwspel te zien dat onmogelijk lijkt maar toch waar blijkt te zijn. Het mooie van goochelen is misschien ook wel dat je je altijd afvraagt óf het wel waar is wat je ziet, of toch een illusie. Dat boeit en levert veel hersengekraak en verwondering op en dat was eeuwen geleden ook al zo.
Prijzen aanvragen Contact opnemen
Van tovenaar tot goochelaar
Het goochelen zoals we het nu kennen ontstond later, zo rond de achttiende eeuw. Toen werden goochelkunsten alleen op straat uitgevoerd en werden deze vingervlugge goochelaars in het Oudnederlands “gökelert” genoemd, wat tovenaar betekent. De “tovenaars” uit die tijd hadden veel aanzien. Toen het goochelen wat populairder werd in de negentiende eeuw kregen goochelaars een podium in de theaters. In die tijd werd ook wel duidelijk dat er een verschil was tussen “toveren” en goochelen. Op het podium werden handige trucs uitgevoerd zoals kaarttrucs, trucs met touwen, vuur konijnen of duiven, maar ook spannende ontsnappingsacts zoals bijvoorbeeld die van de alom bekende Houdini.
Strikte geheimhouding
Je kunt je wel voorstellen dat in de tijd dat de goochelaar nog werd gezien als “tovenaar” het erg belangrijk was om trucs geheim te houden. Een tovenaar had door zijn toverkunsten tenslotte veel aanzien bij het bijgelovige volk en hij liet dat volk graag in de waan. Ook tegenwoordig is geheimhouding nog een belangrijk punt onder goochelaars. Tenslotte kan de goochelkunst alleen blijven bestaan als het een mysterie blijft. Lid worden van een goochelvereniging kan daarom alleen na een zorgvuldige screening. Goochelaars houden zich tijdens lidmaatschap bovendien aan een zogenaamde “erecode”, een strikte geheimhoudingsplicht. Bedenkers van trucs worden goed beschermd met intellectueel eigendomsrecht.
De toekomst van goochelen
De goochelkunst dankt haar bestaan dus o.a. aan geheimhoudingscodes tussen goochelaars. Om de toekomst van goochelen te verzekeren blijft die geheimhouding natuurlijk belangrijk. Met de nieuwe technologische ontwikkelingen en de komst van internet en social media is de kans echter meer dan vroeger aanwezig dat trucs verspreid zullen worden. Daarom is er bij het NMU een regeling opgesteld waarin het vasteggen van beeld en geluid is gebonden aan duidelijke afspraken. Wat de toekomst gaat brengen que goocheltrucs is voor iedereen een vraag. Wellicht wordt er over tien jaar gegoocheld met hologrammen en mini-chips of krijgen mentalisten een belangrijkere plek naast goochelaars.
Wil je meer weten over goochelen en goochelaars? Bekijk dan onze andere blogs of neem contact op met goochelaar Alex Buijk. Hij laat je tijdens zijn optredens graag een paar bijzondere goocheltrucs zien die je nog lang aan het denken zullen zetten.